Tényleg fizeti a lakásfelújítás költségének a felét az Orbánkormány?

 

Novák Katalin a családügyi biztos bejelentette, hogy a lakásfelújítás felét, maximum 3 milli Forintot átvállalja a magyar állam, mely az otthonteremtési program egy újabb lépcsője. Mivel nincs szükség törvénymódosításra, ezért a tárca nélküli miniszter arra buzdít mindenkit, hogy akár már most is szerződhetnek a szakemberekkel a felújításra.

A támogatás az anyagok költségére és a munkaerő kifizetésére is egyaránt igénybe vehető, melyet számlákkal kell majd igazolni. Az otthonfelújítási program mindazok számára igénybe vehető, akiknek legalább egy gyereke van.

A kormány meglátása az, hogy bár nagyon sokan költöznek újépítésű lakásba, de sokan vannak, akik meglévő lakásukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, ezentúl most már Ők sem maradnak ki a családok támogatásából a felújítások révén.

Támogatás lakásfelújításra

Ezt az új otthonfelújítási támogatást, megy az eddigi idők legnagyobb családtámogatásának része, kérheti mindenki, aki legalább egy 18 éven aluli gyermeket nevel, tehát a feltételek nem szigorúak.

A hárommillió forintos maximális összeget akkor fizetik ki, ha az igénylő bemutat egy hatmillió forintos számlát, értelemszerűen, ha a felújítás olcsóbb volt akkor az olcsóbb számla 50 %-át fedezi az otthonfelújítási támogatás.

Mivel a kormány nem szabja meg azt, hogy a felújítás milyen jellegű lehet, ezért akár ablakcserére, fürdőszoba felújításra, tisztasági festésre is felvehető ez új családokat segítő támogatás.

Mindezek mellett Novák Katalin azt is bejelentette, hogy január elsejétől, a CSOK-al vásárolt új lakások 27%-os áfáját 5%-ra csökkentik. Mindezek mellett a lakásépítési áfa is csökken, ami a 2021. január 01. és 2022 december 31.-ig építési engedélyt szerző ingatlanokra vonatkozik és később kedvezményes áfával értékesíthetők ezek az ingatlanok.  

Forrás: lakasfelujitasbudapest.eu, 2020-11-08 20:15